Noves exigències per l’ecommerce davant el nou paradigma de consum

Els mesos de confinament, l’adaptació forçada i sobtada a la nova realitat, i la incertesa de la nova normalitat, han provocat un canvi d’hàbits i rutines que han afectat diferents àmbits.

L’obligació de quedar-nos a casa ha accelerat la transformació digital de molts negocis, a través de la creació de nous comerços electrònics i estratègies de marketing digital, per tal de sobreviure al tancament dels locals físics i als nous patrons de comportament.

El nou paradigma de consum ha comportat noves exigències per l’ecommerce, i l’aparició de noves oportunitats de la mà de grans plataformes, com Google.

 

En l’àmbit del comerç electrònic, la nova realitat ha comportat un canvi de patró de necessitats i comportament dels usuaris, així com canvis significatius en la cistella de compra. El nou paradigma de consum ha comportat unes noves exigències ecommerce, a les quals les grans plataformes com Google també s’hi han adaptat per tal d’oferir als negocis l’oportunitat d’incentivar les seves vendes.

 

Sectors beneficiats pel Covid-19 en la venda online

El creixement de la presència digital de les empreses no és cap novetat, i va vinculat al creixement de les compres online.

Sectors beneficiats pel Covid-19 en la venda online

Font: IAB Spain | Evolució anual dels compradors online en relació als internautes, de 16 a 55 anys.

 

Abans de la pandèmia, i segons estudis de l’IAB Spain, els sectors ecommerce per excel·lència eren la cultura, els viatges i la tecnologia, però la nova realitat ha revolucionat el món online, i ha fet trontollar la base de l’estructura dels sectors, provocant canvis significatius.

La pandèmia ha revolucionat el món online provocant noves necessitats i demandes digitals.

 

Els usuaris, durant els primers dies de pandèmia, van centrar les seves compres en productes de primera necessitat, tant en alimentació com en fàrmacs. De la mateixa manera, també es va augmentar la venda de productes per preparar el confinament, com aquells per fer exercici a casa, registres a plataformes de TV i formació.

Però, passada l’etapa més dura del confinament, els interessos dels usuaris han evolucionat, i sectors com el del moble, la moda i el vi han crescut en vendes aquest últim mes.

Creixement i decreixement d’interessos per sectors durant el confinament

Font: Marketing4ecommerce | Creixement i decreixement d’interessos per sectors durant el confinament.

 

Nous patrons de comportament dels usuaris

Aquests dos últims mesos, la compra online s’ha convertit en la solució davant l’aïllament imposat, havent-se convertit en un hàbit que condueix a convertir l’usuari en recurrent.   L’impacte del comportament de compra en els diferents sectors ha estat el següent:

 

Mobiliari

El sector del moble ha augmentat quasi un 65% durant el període de #JoEmQuedoACasa. Davant la necessitat i la possibilitat de crear una llar més personalitzada i confortable, han incrementat els interessos en renovar decoració, preparar espais per a l’estiu, crear zones d’oficina a casa amb el creixement del teletreball, etc.

Augment del trànsit web a ecommerce del sector de la decoració de la llar

Font: Semrush | Augment del trànsit web a ecommerce del sector de la decoració de la llar.

 

Moda

Més enllà que la liquidació d’estocs ha fet augmentar més d’un 30% la venda online del sector, l’usuari s’anticipa al desconfinament i ja es prepara per l’estiu. La situació d’aturada total, el bon temps i una falsa seguretat han ajudat al sector i, a dia d’avui, els usuaris estan comprant ja roba d’estiu per quan s’acabi el compliment de les 5 fases.

 

Esport

Si destaca un sector, és el sector dels esports. Durant la primera part del confinament, la població va adquirir equipaments fitness per fer esport a casa; ja a la segona, l’augment continua degut a la compra de material de suport (manuelles, barres…) i de roba per la pràctica al carrer.

 

Alimentació

Al sector alimentari, el coronavirus ha fet disparar les vendes més d’un 168%, sobretot els primers dies de confinament, amb la compra de productes de primera necessitat.

A més, el boom de la fabricació del pa artesà o el gran moviment dels cuiners a les xarxes socials, ha fet que es mantingui i sigui un dels sectors a l’alça. L’augment de la demanda ha obligat a molts negocis accelerar la seva presència online, i obtenir resultats a curt termini.

Electrodomèstics populars per volum de cerques a Google

Font: Semrush | Electrodomèstics populars per volum de cerques a Google.

 

Tot i així, la demanda a sectors com els serveis, la cura personal, la restauració i els viatges comença a créixer, ja que els usuaris tenen ganes de fer el que no s’han pogut permetre durant aquest confinament.

 

Canvis significatius a la cistella de compra

L’alça de la compra de menjar a ecommerce ha fet créixer la cistella mitjana. Mentre que un usuari a la botiga física compra més producte fresc, a la botiga online fa una compra més completa i amb més aliments en conserva, alimentació seca i alcohol.

En canvi, al sector moda el tiquet mig ha caigut degut a que no és producte de primera necessitat, i a l’alta tendència a les ofertes per incentivar les compres.

En general, la tendència és una cistella més baixa, degut a la crisi econòmica, però amb compres més habituals i recurrents.

 

Google Ads per incentivar la venda online

Aprofitant la situació i el creixement de la compra per internet, cal tenir una estratègia de marketing ben definida i ajustada a la nova situació: una acció ràpida i rendible és la publicitat online amb Google Ads.

Una campanya que funcionava abans del Covid-19, ara no funciona: cal adaptar-la a les noves necessitats i al canvi de comportament de l’usuari.

 

A l’hora de reprendre o començar a fer publicitat a Google, és essencial tenir en compte el canvi de necessitats, conducta i situació de l’usuari. Una campanya que funcionava abans del Covid-19, és possible que ara no funcioni.

El canvi en el comportament de les audiències fa imprescindible tenir clar quina és la nova situació i, el més important, quina serà en curt/mig termini.

La publicitat online una gran oportunitat per vendre online de manera ràpida, efectiva i rendible.

 

Google Ads ens ofereix molta informació per optimitzar i crear noves i millors campanyes. La plataforma està millorant els seus productes oferint una publicitat més efectiva i rendible a les campanyes que treballin amb les seves noves funcions i sistemes, com l’ Smart Bidding.

Evolucionar l’estratègia digital del teu negoci, entenent la nova normalitat i aplicant una bona estratègia de marketing online, és indispensable per tenir èxit.

A Instint t’assessorem i creem l’estratègia de marketing digital que el teu negoci necessita. Contacta’ns !

Estratègies per vendre

Existeix infinitat d'informació a Internet per a posicionar, vendre i captar clients. Però respon als teus dubtes? Saps que a Internet tens oportunitats

#segueixelteuinstint

Et podem ajudar

Saps com portar el teu negoci al món digital? El teu ecommerce no ven? Saps com fidelitzar als teus clients? Creus que pots millorar la teva comunicació? La teva imatge corporativa no s'adapta a l'entorn online?

Vols rebre la nostra Newsletter?

Altres notícies

Veure totes les notícies